Dieta bez i z suplementami
Można ćwiczyć bez odżywek i suplementów, ale pewnych substancji nie dostarczymy w takiej ilości w jakiej będą nam potrzebne przy dużej ilości treningów. Z tego powodu warto jakąś odżywkę sobie kupić, zwłaszcza przy intensywnym trenowaniu.
Dobra dieta bardzo pomaga w dobrym treningu, a suplementy mają jedynie ja wspierać. Ale odżywki mają uzupełniać te niedobory, których nie dostarczamy w diecie. Na każdym opakowaniu suplementów znajdziemy ważne informacje o dawkowaniu i ilościach zalecanego dziennego spożycia danej substancji. Z tymi informacjami w łatwy sposób dobierzemy odpowiednią ilośc odżywki dla naszego organizmu.
Zdrowy sport, ale po kilkoma warunkami
Aktywność fizyczna może przybierać przeróżne formy i niezależnie od wybranej należy trzymać się kilku podstawowych zasad. Po pierwsze,a by ruch był zdrowy nie można się przetrenowywać, a przynajmniej nie za każdym razem. Dla początkującego sportowca może być ciężko przewidzieć swój limit, jednak po jakimś czasie będzie wiadomo kiedy przestać ćwiczyć.
Po drugie dieta, w sumie jest to najważniejszy punkt każdej aktywności fizycznej. Bez diety nie zobaczymy żadnych zmian w naszym ciele, a zła może doprowadzić do dużych ubytków i uszkodzeń naszych komórek. No i po trzecie, ale nie najmniej ważne, to suplementacja. Tutaj już wszystko zależy od naszego celu i tak na prawdę nie jest ot konieczny punkt, jednak bardzo pomaga dostarczyć pewnych składników, które może być ciężko dostarczyć w diecie. I pamiętaj ruch to zdrowie, ale po kilkoma warunkami.
O żywieniu sportowców w Wikipedii
Wydatek energetyczny dla poszczególnych grup ludności jest różny. W sporcie jest on zwiększony i wykazuje zróżnicowanie pomiędzy poszczególnymi dyscyplinami sportowymi. Zależy on również od cyklu treningowego oraz czasu trwania wysiłku fizycznego. Zapotrzebowanie na energię sportowców wielu dyscyplin jest podobne i zbliżone do wielkości 72 kcal/kg m.c. Różni się ono w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych, osiągając odpowiednio: 76 i 66 kcal/kg m.c. Sportowcy uprawiający dyscypliny wytrzymałościowe często mają trudność w osiągnięciu wysokiego poboru energii. Rozwiązaniem jest spożywanie częstych, skoncentrowanych posiłków. Przybliżony procentowy udział składników pokarmowych w pokrywaniu zapotrzebowania energetycznego u sportowców powinien wynosić: 10-15% dla białek, 20-30% dla tłuszczów i 55-65% dla węglowodanów. Jest on zbliżony do wartości przewidywanych dla ogółu ludności.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Żywienie_sportowców