Sport w Wiki
Sport ? forma aktywności człowieka, mająca na celu doskonalenie sprawności fizycznych w ramach współzawodnictwa, indywidualnie lub zbiorowo, według reguł umownych.
Rodzaje sportu:
sport wyczynowy ? forma działalności człowieka, podejmowana dobrowolnie w drodze rywalizacji dla uzyskania maksymalnych wyników sportowych.
sport profesjonalny ? rodzaj sportu wyczynowego uprawianego w celach zarobkowych
W ramach rekreacji, rozumianej tu jako odrębne pojęcie, brak jest elementu rywalizacji. Różne realizowane w jej ramach czynności, poza pracą czy nauką, są wykonywane w miejscu zamieszkania czy pobytu, co różni ją z kolei od turystyki ? podróży w celu poznawania świata i ludzi.
W niektórych ujęciach sport to również kultura fizyczna, dbanie o własne ciało, podziwianie piękna zawodników uprawiających dane dyscypliny.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sport
Chodzenie na siłownię
Czy chodzenie na siłownię się opłaca ? to pytanie pewnie zadaje sobie wiele osób myślących o rozpoczęciu treningu. Niestety wiele z nich rezygnuje jeszcze zanim zaczną, a to ze względu na brak motywacji, albo na brak funduszy.
Jednak czy faktycznie siłownię są drogie? Zależy jak na temat spojrzeć i można przypuszczać, że ponad 200zł za karnet to faktycznie sporo. Można próbować odwiedzić siłownie z mniejszego miasta niedaleko naszego miejsca zamieszkania i na pewno wyjdzie o te paręnaście złotych taniej.
Rodzaje białek
Samych odżywek białkowych jest dużo rodzajów i typów. Dzielą się na materiał z którego zostało pozyskane samo białko i mamy tutaj białka zwierzęce, najczęściej wołowe oraz roślinne (tutaj dominuje soja). Różne źródła białek dostarczają innych aminokwasów do mięśni i wszystko zależy od tego czy jesteśmy weganami, czy odżywiamy się bez ograniczeń.
Kolejną kategorią podziału białek jest podział ze względu na wchłanialność, a raczej jej tempo. Wolno wchłanialne białka, które stosuje się jak antykataboliczne środki oraz uzupełnienie diety w białka. Mamy tutaj np. izolaty białka mleka, białka sojowe, owoalbuminę itd. No i sa jeszcze białka szybkowchłanialne i tutaj króluje białko serwatkowe głównie izolaty i hydrolizaty.