Wikipedia i Alois Alzheimer
Wprawdzie Alzheimer już wielokrotnie wcześniej natykał się na pacjentów z podobnymi objawami, byli oni jednak w wieku przeważnie co najmniej 70 lat. Alzheimer poświęcił pacjentce wiele uwagi, cierpliwie prowadząc przez najbliższe tygodnie dalsze rozmowy. Podczas tych rozmów Auguste wielokrotnie żałośnie powtarzała ?ach Gott? (o Boże). Podczas jednej z rozmów kilkakrotnie wyznała ?można by powiedzieć, że sama się zagubiłam? (ich habe mich sozusagen selbst verloren).
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Alois_Alzheimer
Dieta a ryzyko zachorowania na Alzheimera
Lekarze nie są zgodni co do przyczyn występowania choroby Alzheimera, jednak są pewne badania, które wskazują na czynniki zmniejszające szansę na zachorowanie. Do wskazywanych czynników zalicza się wykazana w badaniach dieta śródziemnomorska, niesteroidowe środki przeciwzapalne, ale również kontakty społeczne, zaangażowanie intelektualne i gra na instrumentach.
Za czynniki zwiększające ryzyko choroby podaje się na przykład ekspozycja na rozpuszczalniki, podaż metali np. glinu, cukrzyca i czynne i bierne palenie tytoniu (papierosy). Należy jednak pamiętać, że niektóre z tych badań nie sa jednoznaczne, a lekarze nie są pewni co konkretnie wywołuje tą chorobę.
Neuropatologia w Alzheimerze. Wikipedia
Choroba Alzheimera charakteryzuje się utratą neuronów i synaps kory mózgu i pewnych regionów podkorowych. Skutkuje to zanikiem w zajętych obszarach z degeneracją w płatach skroniowych i ciemieniowych, jak też w części płatów czołowych i zakrętach obręczy37. Badania z użyciem MRI i PET udokumentowały redukcję rozmiarów specyficznych obszarów mózgu chorych na AD, gdy przechodzili oni z etapu łagodnych zaburzeń poznawczych do choroby Alzheimera, w porównaniu ze zdrowymi ludźmi w podeszłym wieku
Źródło: pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_Alzheimera